Utrustningen du behöver när du ska havsfiska är lite annorlunda mot den utrustningen du använder vid fiske i sjö eller älv. De flesta fiskespön som används vid havsfiske brukar vara minst 6 fot lång, gärna upp till 7,5 fot. När du fiskar i havet kommer djupet ofta vara över 20 meter, ibland ända ner till 100 meter. Därför behöver du en tuffare utrustning som klarar av större tyngder och kraftigare påfrestningar. Du kan självklart välja lite lättare utrustning om du fiskar grunt, då kan ett fiskespö med en styrka på mellan 2,5 till 6 kilo vara tillräckligt. Genom att använda ett spö som klarar en vikt på upp till 10 kilo kommer du då klara det allra mesta av kustnära fiske. Fiskar du däremot på djupare hav kan det vara bättre att välja ett riktigt havsfiskespö som klarar ännu tyngre. Tänk dock på att även köpa ett spöbälte så du inte skadar armar och rygg.

Efter fiskespöet måste du välja en havsfiskerulle. Det finns både multirullar och haspelrullar. Multirullar är det alternativet som de flesta väljer att använda. De har nämligen en kraftig broms och rymmer väldigt mycket lina. Eftersom havsfiske kan ske på enorma djup kan det vara bra att du har en linspridare. Den kan fördela linan på spolen vilket förhindrar en del trassel. En linräknare kan även vara bra att använda ifall du fiskar i mellanvattnet, efter till exempel gråsej och makrill.

Bete

Vid havsfiske är naturligt bete det bästa alternativet. Ett agn som sägs fungera i de flesta fallen och till det mesta är räkor. Tänk dock på att inte använda för stora bitar. Många fiskarter som finns har nämligen en väldigt liten mun, även om själva kroppen är större.

Du kan även använda dig av fiskstrimlor av gråsej, sill eller makrill. Detta sägs fungera bra när du fiskar vitling, plattfiskar och knot. Sedan finns det tips på beten som kommer locka fisken mycket bra, exempelvis sniglar, krabbor, sandmask och annat som doftar en hel del. Du kan lägga denna typen av bete i ett litet nät och fästa fast det på kroken för att locka fisken närmare. Men chansen att de hugger och fastnar är väldigt liten. Använd det endast som lockbete. Du kan även hänga ner en sådan från båten och sedan fiska med spö.