Här i Sverige finns det möjlighet till alla möjliga olika fiskestilar. Du kan välja om du vill fiska i sjö, älv och hav. Att fiska i havet är för många en spännande upplevelse, det ger dig nämligen möjlighet att fånga fiskarter som inte går att hitta i sjö och älv, exempelvis makrill, bleka, torsk, gråsej, berggylta, plattfiskar och sill. Alla som vill fiska i havet gör det för det mesta från båten, men det finns även platser där du har möjlighet att fiska i hav från hamn, klippa eller brygga. Det finns även turbåtar på västkusten, dessa kör ibland fisketurer vilket kan vara ett bra alternativ i de fall du inte har en egen båt.

Bra att veta om havsfiske

De allra flesta som bestämmer sig för att fiska i havet gör det direkt från en båt, och det sker oftast i form av mete rakt ner i havet. Det är inte ovanligt att leta efter vrak, grundtoppar och liknande med hjälp av GPS och ekolod. Detta är nämligen platser som fiskar ofta håller sig till.

Att ankra är också rätt vanligt, men det allra vanligaste är att hålla kvar båten på en och samma plats med hjälp av motorn. Det går till så att man håller aktern mot vind- eller strömriktningen. Genom att sakta backa med båten kan du då hålla dig kvar på samma plats. Det här är dock rätt krångligt ifall du är nybörjare, det kräver en del träning för att klara av det. Klarar du inte att hålla båten kvar på samma plats kan driften bli lite för snabb vilket i sin tur leder till att du driver från fiskeplatsen.

En annan viktig sak att tänka på är att inte använda en alldeles för stor krok. Försök att anpassa kroken du använder efter det bete du har. Krokstorleken 2 är ofta ett av de bästa valen för havsfisket. Skulle du använda en större krok och stora beten kommer du att missa de mindre fiskarterna som gömmer sig under ytan. Mindre krokar kan fånga större fiskar, men stora krokar klarar inte av mindre fiskarter. Satsa därför helst på mindre fiskekrokar, om du inte är ute speciellt för att fånga de större fiskarna.

Det rekommenderas att du metar när du ska fiska i havet, både när du fiskar från båt och om du väljer att fiska från land. Det är självklart även möjligt att spinnfiska, men det sägs att mete med ett bra bete är det allra bästa alternativet. Bete som rekommenderas är räkbitar eller bitar av små fiskar. Tänk dock på att de inte får vara för stora. Fiskar du stora fiskar, som i djuphavsfiske, finns det dock andra saker som kan fungera bättre.