Förutom alla vilda fiskarter det finns i Sveriges sjöar, älvar och hav finns det även en hel del fiskar du kan äga. Skulle du tycka om fiskar, men hata att fiska, kan du skaffa dig ett akvarium med färgglada små fiskar.

Det finns butiker som säljer akvarium i olika storlekar och former. Du kan själv välja hur stort akvarium du vill ha. Vilken storlek som passar bäst beror på hur många fiskar du vill ha, vilka typer av fiskar och hur mycket utrymme du har hemma. Ett tips på vad du kan göra är att prata med personalen i butiker som säljer akvarium för att få lite förslag på hur du ska gå tillväga.

För att välja rätt akvarium kan det vara bra att du först har en idé om vilka fiskar du vill ha. Du kan välja mellan sötvattensfiskar och saltvattensfiskar. Sötvattensfiskar är enklare att ta hand om och är därför ett bra alternativ om du aldrig ägt akvariefiskar tidigare. En av de bästa fiskarterna för dig som är nybörjare är guppy. Den blir max 5 centimeter lång och är en färgglad samt lättskött liten fisk. Den trivs dock bäst med andra guppys så det rekommenderas att du köper några och inte endast en.