När du ska tackla upp för att fiska i havet finns det olika sätt att göra detta på. Om du åker med en så kallad turbåt finns det många gånger tackel och utrustning som du kan hyra. Ett bra tips är att välja de enklare alternativen, krångla inte till det hela. Det är bättre att du använder dig av saker som en enklare att knyta och inte trasslar ihop sig. De brukar även vara lättare att byta ut ifall någon skada skulle ske.

Innan du bestämmer dig för vilken tackel och vilka krokar du ska använda bör du lära dig mer om vad som gäller vid havsfiske. Du kan besöka länsstyrelsens hemsida och läsa om vad som gäller i ditt län.

Paternostertacklet

Paternostertackel är en av klassikerna som du kan använda. Den bygger på att det sitter en pilk längst ner med en till två upphängare lite ovanför. Dessa upphängare kan du knyta fast i huvudlinan. Nedanför pilken knyter du sedan fast en tafs på cirka tre decimeter.

Släptackel

Ett släptackel går att beskriva som ett tackel som är bundet på en typ av bom. Du kan själv bestämma ifall du vill ha en eller två krokar på detta tackel. Du kan även välja att ha en upphängare lite ovanför bommen. Upphängaren hjälper tacklet att bli lite mer allsidigt, det hjälper dig att locka upp fiskar som befinner sig lite ovanför botten. Släptacklet innebär nämligen i vanliga fall att du fiskar efter arter som är bottenlevande. Många som sysslar med plattfiskemete gillar att sätta fast pärlor och liknande på tacklet. Du kan även variera vilka krokar du använder och lindimensionen.

Havsfiskekrokar

Det finns mängder av olika havsfiskekrokar, både olika storlekar och modeller. Storlek 2 är den bästa när det gäller mete i havet, men ett tips är att du väljer krok efter vilket agn du använder eller vilken sorts fisk du fiskar efter.