Det är alltid viktigt att du kollar upp vilka regler som gäller där du bestämmer dig att fiska på. Ta aldrig för givet att det är samma regler överallt, de kan nämligen skilja sig åt.

Fiskekort

Det första du bör göra, oavsett var du bestämmer dig för att fiska här i Sverige, är att ta reda på ifall du behöver köpa ett fiskekort eller inte. Det krävs för de flesta sjöar och älvar i Sverige, fiskar du däremot i havet behöver du inte fiskekort. Fiskekortet är ett typ av tillstånd. Det innebär även att du accepterar de regler som gäller för området. Du kan välja själv mellan olika fiskekort, vissa gäller endast under en dag, men det finns de som gäller en vecka, eller ett helt år. Ett fiskekort kan dessutom fungera på flera fiskeplatser inom ett landskap. Kort sagt bör du alltid ta reda på vad som gäller för platsen du befinner dig på innan du börjar fiska.

Lagliga fiskar

En annan regel du bör kolla upp är vilka fiskar som är lagliga att plocka upp. Det finns fiskar som är okej att fiska året om, medan andra endast är tillåtna under en viss tidperiod. Ibland finns det även gränser för hur stora fiskarna måste vara för att vara lagliga.